Humorystycznym akcentem

Teksty na niniejszym blogu, autorstwa czynnie zainspirowanej żywnością i pogłębiającej wiedzę w zakresie dietetyki osoby - nie wnoszą potrzeby i ideologii dośmiertnego wypierania się cukru, soli, znienawidzonej "białej" mąki, mleka odbieranego biednym cielakom, glutenu, czymkolwiek on pozostaje w rozumieniu niektórych wiarołomnych artykułów itp. Czyli nie dajmy się uwieść bałaganiarskim informacjom.
Witaj na blogu kolorowej, urozmaiconej treści, przedstawiającej kuchenne zapiski i twory, pozostające w zgodzie z racjonalnym i przede wszystkim świadomym żywieniem. Być może znajdziesz tu wskazówki, których gości do swojej kuchni wpuszczać częściej, a którym urywać nos drzwiami.

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Sernik kokosowy z orzeźwiającym musem owocowym

Zimowy, świąteczny sernik kokosowy przybrany w idealnie białe płatki śniegu, którego brakowało nam za oknem. Aksamitna masa serowa na spodzie z wiórek. A do tego płaszcz z bajecznie różowego musu, który możecie stworzyć z borówki brusznicy lub żurawiny. Lekko kwaśny i cierpki mus doskonale przełamie słodycz sernika. Całość dzięki temu nabiera orzeźwiającego wyrazu.


Na tortownicę 26 cm

Spód:
3 białka
135 g wiórek kokosowych (najlepiej niesiarkowanych)
2 łyżki cukru trzcinowego

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy kolejno po łyżce cukru, cały czas miksując jeszcze przez parę minut. Następnie dodajemy wiórki i mieszamy delikatnie szpatułką. Masę wykładamy na spód tortownicy, wyłożony papierem do pieczenia. Rozkładamy równomiernie, dociskając (najlepiej robić to dłonią). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.

Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
5-6 łyżek cukru 
100 g białej czekolady
200 ml śmietanki kokosowej
125 g mascarpone
2 łyżki wiórek kokosowych
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Twaróg, mascarpone i śmietankę kokosową umieszczamy w dużej misce. Dodajemy cukier oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej, lekko przestudzoną białą czekoladę (podczas dodawania czekolady miksujemy całość). Dosypujemy wiórki, oraz wbijamy jajka, krótko miksując. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, znów krótko miksując.
Wstawiamy do piernika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 90-100 minut. Środek sernika przy potrząsaniu tortownicą nie może być lejący, ale zwarty. Po wyłączeniu piekarnika sernik pozostawiamy do wystygnięcia w środku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Mus borówkowy:
200 ml mocno schłodzonej śmietanki kokosowej
125 g mocno schłodzonego mascarpone
szklanka borówki brusznicy lub żurawiny (świeże lub mrożone)
4-5 łyżek cukru pudru
100 ml wody + łyżka
1,5 łyżki żelatyny 

Żelatynę moczymy w 100 ml zimnej wody przez ok. 10 minut. Owoce (bez rozmrażania) umieszczamy w rondlu z 2 łyżkami cukru pudru i łyżką wody. Podgrzewamy, rozgniatając jagody, aby uzyskać jak najwięcej soku w jak najkrótszym czasie. Kiedy owoce puszczą dużo soku, blendujemy je na mus i przecieramy przez sito, pozbywając się skórek. Ponownie umieszczamy w rondlu i dodajemy żelatynę. Podgrzewamy, mieszając (nie wolno doprowadzić do wrzenia!) tak, aby żelatyna się rozpuściła. Po rozpuszczeniu pozostawiamy do wystudzenia
Śmietankę wraz z mascarpone ubijamy na wysokich obrotach miksera do uzyskania masy konsystencji bitej śmietany. Dodajemy cukier oraz przestudzony mus owocowy, cały czas miksując. Masę wylewamy na wystudzony sernik i wstawiamy do lodówki do stężenia.
*Aby uzyskać bardziej piankową konsystencję musu można odczekać przed wylaniem masy aż zacznie tężeć w osobnej misce, po czym napowietrzyć ją, miksując przez kilka minut. Wówczas dopiero wylać na sernik.
Po stężeniu owocowej masy sernik należy przechowywać w lodówce bez obręczy.









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz