*W celu wykonania klusek owsianych używamy mąki owsianej,
dostępnej wbrew pozorom już w wielu miejscach i w przystępnej cenie.
Składniki
(na ok. 10 talerzy):
Ok. 1,5 l wody
1 duża , podwójna pierś z kurczaka
Ok. 1 kg dyni
4 nieduże marchewki
1 pietruszka
300 ml „mleka” ryżowego
30 g migdałów w płatkach + dowolna ilość do posypania zupy
(na tę ilość moim zdaniem ok. 100-150 g)
Sok z jednej pomarańczy
Łyżeczka słodkiej papryki
Sól
Wodę zagotowujemy i wrzucamy obrane i pokrojone na mniejsze
części marchew z pietruszką oraz pierś z kurczaka. Lekko solimy. Gotujemy ok.
15-20 minut, po czym wyjmujemy pierś i odkładamy do przestygnięcia. Do zupy dodajemy
obraną, pokrojoną w kostkę dynię. Dyni musi być tyle, aby wypełniała całą
objętość płynu w garnku. Dosalamy znów lekko i gotujemy. Podprażamy na suchej
patelni migdały na złoty kolor, co jakiś czas mieszając, aby się nie
przypaliły. Dodajemy podprażone 30 g migdałów do gotującej się zupy, a gdy
wszystkie warzywa będą już miękkie, całość blendujemy. Mogą pozostać w zupie
widoczne cząstki migdałów. Do kremu dodajemy „mleko” ryżowe, sok wyciśnięty z
pomarańczy, paprykę słodką i sól – tyle, żeby nam smakowało J. Następnie kroimy
pierś z kurczaka według uznania (u mnie paski) i wrzucamy do zupy. Ponownie stawiamy na palniku, aby była bliska
temperatury wrzenia i przygotowujemy ciasto na kluski.
Kluski:
2 żółtka
1 białko
80 ml mleka
Mąka pszenna 550
Mąka owsiana
Pół łyżeczki soli
Jajka roztrzepujemy z solą, dodajemy mleko oraz mąki na przemian
tyle, aby ciasto było na tyle gęste, by można je wykładać łyżką do zupy. Kiedy
już mamy ciasto gotowe dodajemy małe porcje ciasta do gorącej zupy (mniejsze
kluski są smaczniejsze). Gotujemy jeszcze 3 minuty i gotowe. Przed podaniem
warto posypać zupę prażonymi migdałami. Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz