Humorystycznym akcentem

Teksty na niniejszym blogu, autorstwa czynnie zainspirowanej żywnością i pogłębiającej wiedzę w zakresie dietetyki osoby - nie wnoszą potrzeby i ideologii dośmiertnego wypierania się cukru, soli, znienawidzonej "białej" mąki, mleka odbieranego biednym cielakom, glutenu, czymkolwiek on pozostaje w rozumieniu niektórych wiarołomnych artykułów itp. Czyli nie dajmy się uwieść bałaganiarskim informacjom.
Witaj na blogu kolorowej, urozmaiconej treści, przedstawiającej kuchenne zapiski i twory, pozostające w zgodzie z racjonalnym i przede wszystkim świadomym żywieniem. Być może znajdziesz tu wskazówki, których gości do swojej kuchni wpuszczać częściej, a którym urywać nos drzwiami.

wtorek, 29 września 2015

Chrupiąca sałatka z brokuła, gruszki i selera naciowego

Jeśli nie jedliście jeszcze brokuła w wersji chrupiącej, prawie surowej, a nie przypadają Wam do gustu rozgotowane, brunatniejące po czasie różyczki tego zdrowego warzywa to koniecznie zróbcie sobie taką sałatkę. Ja urzekłam się połączeniem brokuła z gruszką, mając okazję jeść jakiś czas temu poza domem. Wtedy wielka ochota na dokładkę, a dziś wielka ochota odtworzenia tych połączeń w domu. Udało się 100 % sukcesem. Słodko-wytrawna, doskonała jako przekąska lub jako dodatek do obiadu. Idealnie skomponuje się z rybą.

Składniki:
1 brokuł
2 gruszki
3 łodygi selera naciowego
40 g orzechów włoskich
Sok z połowy cytryny
2 łyżki oleju nierafinowanego (polecam rzepakowy lub lniany) *wkrótce wpis o olejach
2 łyżeczki musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami gorczycy)
szczypta soli i pieprzu
2-3 łyżeczki miodu (ilość miodu zależy od miękkości i dojrzałości gruszek. Jeśli macie bardzo dojrzałe i miękkie wystarczą 2 łyżeczki)

W pierwszej kolejności przygotowujemy sos. W szklance mieszamy olej, sok z cytryny, miód, musztardę francuską. Doprawiamy solą i pieprzem. Umytego i oczyszczonego z liści brokuła blanszujemy 3-4 minuty na parze, po czym wyjmujemy do przestygnięcia. W ten sposób pozbywamy się goryczki surowego brokuła, jednocześnie zachowując piękny kolor i witaminy. Łodygi selera kroimy na plasterki. Gruszkę kroimy wraz ze skórką w kostkę. Wrzucamy do jednej miski, gdzie w następnej kolejności dodajemy podzielonego na małe różyczki brokuła. Dorzucamy pokrojone na ćwiartki orzechy i polewamy sosem. Dokładnie mieszamy. Smacznego :)



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz