Humorystycznym akcentem

Teksty na niniejszym blogu, autorstwa czynnie zainspirowanej żywnością i pogłębiającej wiedzę w zakresie dietetyki osoby - nie wnoszą potrzeby i ideologii dośmiertnego wypierania się cukru, soli, znienawidzonej "białej" mąki, mleka odbieranego biednym cielakom, glutenu, czymkolwiek on pozostaje w rozumieniu niektórych wiarołomnych artykułów itp. Czyli nie dajmy się uwieść bałaganiarskim informacjom.
Witaj na blogu kolorowej, urozmaiconej treści, przedstawiającej kuchenne zapiski i twory, pozostające w zgodzie z racjonalnym i przede wszystkim świadomym żywieniem. Być może znajdziesz tu wskazówki, których gości do swojej kuchni wpuszczać częściej, a którym urywać nos drzwiami.

środa, 16 września 2015

Puszysty chlebek pełnoziarnisty z dynią na słodko



Nie przypuścilibyście próbując ten chlebek, ile w nim dodatku mąki pełnoziarnistej. Jest bardzo wilgotny dzięki dodatkowi dyni, a dodatek ubitych białek nadaje mu puszystości, dzięki czemu ciasto nie wypieka się na typ ciężkich i mokrych. Bardzo delikatne i aromatyczne. W sam raz na drugie śniadanie.

*Mus-puree z dyni przygotujecie bardzo prosto i szybko. Jedyne co trzeba zrobić to ugotować dynię ze skórą na parze lub upiec w piekarniku do miękkości, a następnie obrać ze skóry (przy odmianie Hokkaido można pominąć) i zblendować  (odmiany bardzo wodniste należy lekko odsączyć przed miksowaniem). Tak przygotowany, poporcjowany mus można zamrozić lub zapasteryzować w słoiczkach i używać wg potrzeb bez zbędnej pracy.

Składniki (keksówka ok. 28x8 cm): 
2 szklanki mąki żytniej typ 2000
1 szklanka mąki pszennej typ 550
30 g płatków żytnich
30 g orzechów włoskich
½ szklanki cukru trzcinowego (u mnie aromatyzowany naturalną wanilią)
Brzoskwinia świeża
200 g puree z dyni*
½ szklanki oleju
1 jajko
2 białka
3 łyżki dowolnego dżemu (brzoskwiniowy, ananasowy, morelowy itp.) – ja wykorzystałam ten http://zywieniowe-widzimisie.blogspot.com/2015/07/witajcie-dzis-podrzucam-przepis-na.html
½  łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli


Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni z termoobiegiem. Płatki z orzechami rozdrabniany w malakserze, łączymy z mąką żytnią i pszenną. Dodajemy cukier, cynamon, kardamon i sodę, mieszamy. Brzoskwinię blendujemy na papkę razem z jajkiem, wrzucamy do suchych składników. Dodajemy olej, puree z dyni oraz dżem, mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodajemy w dwóch partiach do ciasta, delikatnie mieszając. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i keksówki, pozostawiając do wystudzenia na kratce lub desce.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz