Nie przypuścilibyście próbując ten chlebek, ile w nim
dodatku mąki pełnoziarnistej. Jest bardzo wilgotny dzięki dodatkowi dyni, a
dodatek ubitych białek nadaje mu puszystości, dzięki czemu ciasto nie wypieka
się na typ ciężkich i mokrych. Bardzo delikatne i aromatyczne. W sam raz na
drugie śniadanie.
*Mus-puree z dyni przygotujecie bardzo prosto i szybko.
Jedyne co trzeba zrobić to ugotować dynię ze skórą na parze lub upiec w
piekarniku do miękkości, a następnie obrać ze skóry (przy odmianie Hokkaido
można pominąć) i zblendować (odmiany
bardzo wodniste należy lekko odsączyć przed miksowaniem). Tak przygotowany,
poporcjowany mus można zamrozić lub zapasteryzować w słoiczkach i używać wg
potrzeb bez zbędnej pracy.
Składniki (keksówka
ok. 28x8 cm):
2 szklanki mąki żytniej typ 2000
1 szklanka mąki pszennej typ 550
30 g płatków żytnich
30 g orzechów włoskich
½ szklanki cukru trzcinowego (u mnie aromatyzowany naturalną
wanilią)
Brzoskwinia świeża
200 g puree z dyni*
½ szklanki oleju
1 jajko
2 białka
3 łyżki dowolnego dżemu (brzoskwiniowy, ananasowy, morelowy itp.)
– ja wykorzystałam ten http://zywieniowe-widzimisie.blogspot.com/2015/07/witajcie-dzis-podrzucam-przepis-na.html
½ łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni z termoobiegiem. Płatki z
orzechami rozdrabniany w malakserze, łączymy z mąką żytnią i pszenną. Dodajemy
cukier, cynamon, kardamon i sodę, mieszamy. Brzoskwinię blendujemy na papkę
razem z jajkiem, wrzucamy do suchych składników. Dodajemy olej, puree z dyni
oraz dżem, mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę z
dodatkiem soli. Dodajemy w dwóch partiach do ciasta, delikatnie mieszając. Przekładamy
do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut (do suchego
patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i keksówki,
pozostawiając do wystudzenia na kratce lub desce.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz