Humorystycznym akcentem

Teksty na niniejszym blogu, autorstwa czynnie zainspirowanej żywnością i pogłębiającej wiedzę w zakresie dietetyki osoby - nie wnoszą potrzeby i ideologii dośmiertnego wypierania się cukru, soli, znienawidzonej "białej" mąki, mleka odbieranego biednym cielakom, glutenu, czymkolwiek on pozostaje w rozumieniu niektórych wiarołomnych artykułów itp. Czyli nie dajmy się uwieść bałaganiarskim informacjom.
Witaj na blogu kolorowej, urozmaiconej treści, przedstawiającej kuchenne zapiski i twory, pozostające w zgodzie z racjonalnym i przede wszystkim świadomym żywieniem. Być może znajdziesz tu wskazówki, których gości do swojej kuchni wpuszczać częściej, a którym urywać nos drzwiami.

piątek, 4 września 2015

Ciastka z płatków żytnich bez cukru i jajek

Połączenie dobrego smaku, zdrowych produktów i łatwości wykonania też się może udać. Spójrzcie na poniższe ciastka. Zrobimy je w 15 minut + czas pieczenia. Nadają się na drugie śniadanie, czy jako mniej grzeszna przekąska spośród słodkości w ciągu dnia między posiłkami. Nie zawierają dodatku cukru, poza tym z bananów i żurawiny. Są źródłem błonnika, złożonych węglowodanów i dobrych tłuszczów = dodadzą nam energii. Miękkie i wilgotne w środku za sprawą banana, a jednocześnie lekko chrupiące dzięki dodatkowi słonecznika, nie kruszą się. Możemy przechowywać je z powodzeniem w puszce.



Składniki (ok. 22 sztuki):

14 łyżek płatków żytnich (lub innych - byle nie błyskawicznych)
2 łyżki masła klarowanego
100 ml mleka
3 łyżki pasty sezamowej tahini
dwie garście suszonej żurawiny
garść ziaren słonecznika
3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 dojrzałe banany
szczypta kardamonu

Masło rozpuszczamy z mlekiem, odstawiamy z palnika, dodajemy płatki, pastę sezamową i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na ok. 5 minut aby płatki zmiękły, co jakiś czas możemy zamieszać. W tym czasie rozgniatamy na talerzyku widelcem banany na mus. Do płatków dodajemy wszystkie pozostałe składniki: żurawinę, słonecznik, mąkę, sodę, kardamon i banana. Porządnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (lub bez termoobiegu góra-dół na 180 stopni). W tym czasie rozkładamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - robimy to łyżką (ciasto jest dość rzadkie), rozpłaszczając placki ciasta, a następnie poprawiając nieco brzegi, tak aby nadać i okrągły kształt. Pieczemy ok. 25 minut aż lekko się zrumienią. Studzimy na kratce. Smacznego!




2 komentarze :

  1. szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne :)
    Przepis poprostu świetny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam okazję skosztowania ich! Pyszne

    OdpowiedzUsuń